ОТ 03.06.2019 Г. С ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ ДО ИЛПБ И СБЗ. ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДВИЖЕНИЕТО НА АВТОБУСИТЕ, МОЖЕ ДА ПОЛУЧИТЕ НА СЛЕДНИТЕ ТЕЛЕФОНИ: ЦЕНТРАЛЕН ДИСПЕЧЕРСКИ ПУНКТ: 056/810943; ЗА ГРАДСКИ И МЕЖДУСЕЛИЩНИ ЛИНИИ, ТРЪГВАЩИ ОТ АВТОГАРА ЗАПАД: 056/831427, 0884981270; ЗА ГРАДСКИ И МЕЖДУСЕЛИЩНИ ЛИНИИ, ТРЪГВАЩИ ОТ АВТОГАРА ЮГ: 056/842692, 0885754058.
 

На спирката пред Автогара ЮГ най-старият бургаски тролей символично предаде щафетата на най-новия. Най-старият е марка “Берна”, произведен през 1967 година. Кметът Димитър Николов постави табелата: “Излизам в заслужена пенсия”.

В присъствието на медии и общински съветници първият от новите 22 тролея направи обиколка по част от маршрута. Младият шофьор Теодор от “Бургасбус” за първи път днес официално подкара тролейбуса. “Тези машини се управляват много по-лесно. По-маневрени са. Освен това тук е много по-комфортно и за нас, и за пътниците. Не срещам никакви затруднения засега. Надявам се пътуването да е безпроблемно”, сподели Теодор. 37 души са обучени да управляват новите тролеи. Специалисти по поддръжката са преминали обучение в завода на “Шкода електрик” в чешкия град Пилзен, където се правят колите.

Старата “Берна” беше докарана до мястото на “щафетата” от Илияна. Тя кара тролей от година и половина. Доволна е от старата “Берна”, която досега й е “давала” хляба. “Разликата с новите тролеи е огромна”, сподели жената. Преди да поемат управлението Илияна и Теодор са преминали двугодишен курс на обучение за тролейбусни шофьори. Това е станало по проект “Развитие на човешките ресурси”, който общинският превозвач “Бургасбус” реализира преди две години. Илияна е била кондуктор във фирмата, а Теодор е работил в сервиза.

Очаква се до края на месец юни автопаркът на фирмата да се обнови общо с 12 тролея. С първите 12 коли ще  се гарантира около 90% от изпълнението на трафика. През лятото хората ще пътуват в тролеи с климатици, което ще направи пътуването с този вид транспорт по-уютно. При нужда може да се наложи допълване на графиците със стари коли. Останалите 10 тролея ще пристигнат до края на месец септември.

Обновяването на автопарка на общинския превозвач с 22 нови тролейбуса е част от проекта на оперативна програма “Околна среда”.

Моделът на новите тролейбуси е Skoda 26 Trоlino Solaris (Škoda 26Tr Solaris).Той представлява нископодов тролейбус с асинхронен двигател  със съвременен дизайн и технически показатели, отговарящи на най-съвременните изисквания в обществения транспорт. Превозното средство е снабдено с помощен двигател, осигуряващ автономното му придвижване без наличието на въздушно-контактна мрежа, климатизирано с два климатика за салона и един за кабината на водача, с осигурено алтернативно отопление през зимния сезон.

Предвидена е механична платформа за хора в неравностойно положение и възможност за наклоняване на тролейбуса към тротоара на спирката. Информационната система осигурява гласов контрол на вратите и актуална информация вътре в превозното средство за маршрута на движение, а така също и на външните информационни табла.

100-те нови тролейбуса са по проект “Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен”. Проектът е партньорски с водеща община Бургас. Финансирането е по процедурата “Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства на градския транспорт” на оперативна програма “Околна среда”.

Всяко от дружествата – оператори на обществен транспорт в съответния град и бъдещ собственик на активите, за които съответното дружество следва да заплати договорената стойност на доставката на тролейбусите, възложи изпълнението по процедурата за доставка на подвижен тролейбусен състав. За Бургас това е “Бургасбус” ЕООД. Проектът беше одобрен за финансиране с решение 17 октомври 2013 г. на ръководителя на УО на оперативна програма “Околна среда” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  в размер на 92 051 773 лева.

Сключеният договор с чешката компания “Шкода Електрик” АД е от 13 септември. Общата му стойност е в размер на 93 296 196 лв., без ДДС. Освен доставка на 100 тролейбуса договорът включва още пускането им в експлоатация, обучение на съответния персонал на оператора на транспортните средства във всеки един от градовете, както и гаранционно обслужване. За община Бургас ще бъдат доставени 22 тролейбуса, договорът е на стойност 20 522 327 лв. без ДДС. За община Варна – 30 тролейбуса, за 27 986 791 лв. без ДДС. община Плевен получава 40 тролейбуса за 37 312 275 лв. без ДДС и община Стара Загора – 8 тролейбуса, а договорът е за 7 474 803 лв. без ДДС.

 Източник:
http://www.burgasnews.com/

   
Copyright, AniG 2012 Copyright Burgasbus LTD