ДОПЪЛНИТЕЛНИ КУРСОВЕ ОТ 16.07.2016Г. ПО ТРОЛЕЙБУСНА ЛИНИЯ 2 - ДЕЛНИК 22:25Ч. И 22:50Ч.; ПРАЗНИК 21:50Ч., 22:25Ч. И 22:50Ч.
 

„Бургасбус” взе участие в третия пореден парад за ретро автомобили и мотоциклети в град Поморие. Фирмата се присъедини към десетките собственици на класически превозни средства, които на 13.08.2016 бяха изложили автомобилите си на площада пред читалището.

Автобусът Мерцедес Бенц АГ 0405, с който „Бургасбус” участва, се радваше на изключително голям интерес сред посетителите на събитието. Истински фурор предизвика сред най-малките любители на ретро автомобили, които за пръв път имаха възможност да завъртят толкова голям волан.  Произведеният в Германия автобус е на 26 години и е специално реставриран, за да се превърне в туристическа атракция.

„Бургасбус” осигури транспорт за „делегация” от служители и техните семейства, която съпровождаше автобуса през цялото време. Организаторите връчиха специална плоча за участието на фирмата. Наградата прие най-малкият представител на „Бургасбус”.

Реставрираният Мерцедес е един от експонатите на бъдещата музейна изложба на „Бургасбус”, която ще се намира на територията на фирмата. Там вече се намира и реставрираният 37-годишен Чавдар 11 М3, а скоро ще можем да видим и тролейбуси от марките Берна и Волво, произведени пред 1965 и 1974 година. Експозицията ще показва развитието на дружеството и ще използва целия архив на фирмата.

 

„Бургасбус” продължава да обновява автопарка си. Общинската фирма приключи процедурата по закупуване на 7 чисто нови съчленени автобуса на полската марка “Solaris”. Общата им стойност е 4 868 327 лева. Разрастването на автопарка е наложително, за да се подобрят условията на пътуване до двата нови квартала на Бургас – “Черно море”  и “Рудник”.

Новите автобуси са с дизелови двигатели и отговарят на екологичния стандарт EURO 6. Това означава, че изгорелите газове, които те изпускат, са сведени до минимум. Специалният им дизайн ги прави изключително аеродинамични и осигурява по-голяма безопасност за пътниците в тях.

Превозните средства са оборудвани с ниски подове, за да са максимално достъпни за всички граждани и посетители на Бургас. Новите автобуси разполагат със специално място, предназначено за инвалидни и бебешки колички. Освен това машините са оборудвани с електронни табла за информация, видео наблюдение, GPS система и климатик. Имат 40 седящи места, а максималният брой пътници, който ще събират, е 130. Най-късно до Коледа новите автобуси ще тръгнат по улиците на града.

Тази поредна придобивка надгражда усилията на Община Бургас за модернизация на градския транспорт. От 2013 година до днес тя закупи и пусна в движение 67 нови автобуса, 22 нови тролейбуса, 6 нови микробуса, а сега и новите 7 солариса, които да обслужват новите квартали.

 

Бургаската Автогара “Запад” ще стане модерен транспортен терминал. Стартираха ремонтни дейности, финансирани от Община Бургас и “Бургасбус” ЕООД.
“С този ремонт приключва още един обновителен цикъл. След построяването на модерната Автогара “Юг”, автобусният терминал в “Меден рудник”, Морска гара, основният ремонт на железопътната гара и изграждането на нов летищен терминал, остана само Автогара “Запад”. От следващата година абсолютно всички входни точки на Бургас, които посрещат гостите на града, ще бъдат обновени, а това е изключително важно, защото там туристите получават своите първи впечатления”, каза кметът Димитър Николов.  
В момента се премахват старите плочки пред Автогара “Запад”, които са поставени преди 30 години. На тяхно място се насипва стабилна основа от дребни камъни и се полага асфалтово покритие.


Сградата на автогарата ще бъде санирана изцяло. Старата дограма ще бъде подменена с нови профили. Увредените участъци по конструкцията на сградата ще бъдат обработени, след което ще се постави изолация по стените. Прилагането на мерките за енергийна ефективност ще намали разходите за енергия. Мащабната реконструкция на сградата ще осигури по добри условия за пътниците и персонала в транспортния терминал.
Външното пространство също ще бъде преобразено. Крайно амортизираните бетонни покривни конструкции на автобусните сектори ще бъдат обновени. Корозиралите метални елементи ще бъдат почистени. Повърхността на навесите ще бъде облепена с изолация, която ще ги предпазва от атмосферните влияния.
Зеленината около автогарата ще бъде обновена. Старите дървета ще бъдат запазени, а около тях ще се засади нова растителност. Обновяването на външното пространство трябва да приключи до края на август. Цялостният ремонт на Автогара “Запад” ще бъде завършен окончателно до една година.

 

Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че от 23.07.2016 г. /събота/, се възстановява разписанието на линия № 30 с изпълнение на курсове до спирка Казана в кв. Банево:
ОТ ПОНЕДЕЛНИК ДО СЪБОТА:
От АГ “Запад”: 6:10; 6:35; 11:30; 11:55; 13:20; 14:30; 18:30; 19:10
От “Казана”: 6:45; 7:10; 12:05; 12:30; 13:55; 15:05; 19:05; 19:45
НЕДЕЛЯ (ПРАЗНИК):
От АГ “Запад”: 6.00; 7.00; 12.00; 13.00; 18.00; 19.00
От “Казана”: 6.35; 7.35; 12.35; 13.35; 18.35; 19.35

В останалите курсове крайна спирка на линия № 30 в кв. Банево остава сп. ул. Одрин /до бившия магазин „Наркооп”/.

Цялото разписание на линия № 30 може да видите тук.

 

За втора поредна година Бургасбус участва в изложението „Парад за класически автомобили и мотоциклети Бургас – 2016 г.“, който се проведе на 02,07,2016 г. в морската градина до емблематичното „Морско казино“.

В деветия ретро парад взеха участие колекционерски стари автомобили и мотоциклети на 142 участници от 7 страни, но единствените представители на голямогабаритните пътнически превозни средства  бяха двата автобуса на фирмата – Чавдар 11 М3  и Мерцедес  Бенц  АГ 0405. 

Автобусите, българско и германско производство, на възраст съответно 37 и 26 години, се наредиха със самочуствие до лъскавите колекционерски 50-годишни возила . Най-голям интерес предизвика автобусната техника у децата, които с нескрито любопитство седнаха зад волана на атракционния автобуси, макар за кратко, се почустваха като истински шофьори и ватмани от градския транспорт.

А по-възрастните бургазлии с носталгия споделяха спомени за недалечните години, когато пътуваха с подобни автобуси. За участието си в парада и като признание за положените усилия за възстановяването и поддържането на  транспортната  техника, дружеството получи специалната награда на организаторите.

Представените на ретро парада  експонати са първите от музейната сбирка на Бургасбус, която  ще се организира на територията на  фирмата и ще включи още тролейбуси от марките Берна (производство 1965 г.) и Волво (производство 1974 г.), които доскоро обслужваха бургазлии. Част от експозицията ще бъде обърната към историческото развитие на дружеството през годините чрез  архивни материали от различни фирмени  събития, грамоти, благодарствени писма, медали и купи от спортни мероприятия.  Част от експозицията ще бъде влезлия в историята перфоратор, униформения костюм на кондуктора от недалечното минало и емблематичната кондукторска чанта.

Водени от колекционерска страст,  през април месец група от служители на Бургасбус беше специален гост на традиционното десето ретро изложение в Белгард, организирано от Сдружението за исторически автомобилизъм – Сърбия.  Организаторите връчиха специална грамота за участие на Бургасбус,  а нашите представители  поднесоха на сдружението макет на ретро автобус в умален мащаб.

Copyright, AniG 2012 Copyright Burgasbus LTD